Realni aikido

Realni aikido je autentična borilačka veština samoodbrane, izuzetno efikasna i primenljiva u svakodnevnim, realnim situacijama.

Tvorac ovog stila je majstor Ljubomir Vračarević, SOKE,Ljubomir Vračarević crni pojas 10. Dan, koji je izdvojio nekoliko stotina tehnika izvornog aikidoa, preoblikovao ih, odstranio elemente japanske tradicije, potencirajući upotrebnu vrednost svake tehnike. Koristeći svoja znanja i iz drugih borilačkih veština, stvorio je defanzivan, izuzetno fleksibilan sistem odbrambenih tehnika, čije su osnovne karakteristike: brzina i pravovremenost reagovanja, kontinuitet izvođenja tehnike i potpuna završna kontrola napadača, pomoću specifičnih poluga.

Fleksibilnost tehnika, koja pojedincu omogućava da izvođenje prilagodi svojoj konstituciji i zahtevima trenutne situacije, rezultira maksimalnom efikasnošću primene realnog aikidoa. lako negiran i osporavan u domovini, realni aikido je svetsku potvrdu vrednosti dobio izborom njegovog tvorca, majstora Vračarevića u Kuću slavnih, koja okuplja najveća imena svetskog sporta.

Realni aikido - FrancuskaStarosnog ograničena za bavljenje ovom veštinom nema. Pogodna je za rekreativno  vežbanje odraslih, pozitivno  utiče na  razvoj psihofizičkih osobina i  motorike dece, a  zbog svojih specifičnih odlika, realni aikido je izuzetno  pogodan za obuku telohranitelja i  specijalnih jedinica vojske i  policije. U  ovoj oblasti,  majstor Vračarević je  postigao izuzetne rezultate i  van granica svoje zemle – obuka telohranitelja predsednika Zimbabvea, Roberta  Mugabea, libijskog predsednika  Moamera Gadafija, specijalnih jedinica  ruske policije  „Alfe“ i „Kobre“ kao i telohranitelja predsednika Kazahstana, Makedonije i vodećih ljudi u Republici Srpskoj i Sloveniji.

Od 2003. godine, Realni aikido je prva i jedina međunarodno priznata srpska borilačka veština.

Više o realnom aikidou

Proveravajuci i menjajući naučene tehnike tradicionalnog aikidoa, majstor Ljubomir – Ljuba Vračarević imao je samo jedno pitanje na umu – da li je i koliko tehnika primenljiva u samoodbrani. Trenirajući kod najboljih svetskih majstora borilačkih veština, upoznao se sa njihovim stilovima, izbacio je mistifikaciju i religiozne elemente, a usvojio i do perfekcije doveo elemente koji aikidou povećavaju efikasnost u realnim životnim situacijama. Tako je stvoren novi stil aikidoa – realni aikido.

Realni aikido je praktična i efikasna borilačka veštinakoja primenjuje superiorne odbrambene tehnike zasnovane na zakonima prirode. Neki od od principa realnog aikidoa su: Pravovremena reakcija, uklapanje u protivnikov napad, izbacivanje protivnika iz ravnoteže, obavezan završetag sa sigurnom kontrolom ili završnim udarcem. Za realni aikido je karakteristična primena zbunjujućih udaraca u vitalne tačke koje služe skretanju pažnje napadača sa izvođenja tehnike na iznenada nastalu bol, sa ciljem uspešnog i nesmetanog izvođenja tehnike.

Ralni aikido je dostigao vrhunac u poznavanju odbrane od više napadača. Osnovna karakteristika je konstantno, fluidno, i racionalno kretanje, za vreme koga se izvode efikasne tehnike koje omogućavaju vrlo sigurnu i kvalitetnu odbranu. Prelaz iz jedne tehnike u drugu je jednostavan i samo znanje i veština odlučuje koje će elemente neko koristiti. Ove neograničene mogućnosti kombinovanja omogućavaju višestruku primenu realnog aikidoa.

Realni aikido obraća posebnu pažnju na odbranu od naoružanog napadača, naročito kad su u pitanju nož ili pištolj, sa bliskog odstojanja.

Za vežbanje realnog aikidoa ne postoji starosna granica. Veština je veoma pogodna za rekreaciju odraslih, kao i na mobilnost i pravilan psiho – fizički razvoj kada su u pitanju deca. Realni aikido je naročito pogodan za telohranitelje i obuku specijalnih vojnih i policijskih jedinica.

Pogledajte gostovanje majstora Ljubomira Vračarevića u emisiji Biseri 2004-te godine.

Demonstracija realnog aikidoa u Francuskoj 2004-te godine

Demonstracija borilačkih veština PTJ u kojoj možete videti tehnike realnog aikidoa

Comments are closed.