Ljubomir Vračarević

ljubomir_vracarevicLJUBOMIR LJUBA VRAČAREVIĆ (1947 – 2013) majstor realnog aikidoa 10. DAN – SOKE, ceo svoj profesionalni rad posvetio je realnom aikidou – autentičnom stilu samoodbrane, koji je stvarao godinama.

Kada je Evropa krajem 60-ih otkrila aikido, on je bio medu prvima koji su počeli da ga treniraju. Zvanje majstora, crni pojas 1.Dan stekao je već  1971.godine. Danas je nosilac i drugih majstorskih zvanja : 1. Dan u džudou, 1.Dan u rukopasnom boju, 8.Dan u džiu-džici i 8.Dan kinami-ryu aikijujutsu.

Tokom prvog usavrsavanja u Japanu, 1978. godine, boravi u Hombu dodou, kod majstora Kisomaru Ujesibe (10. Dan), sina tvorca aikidoa Moriheja Ujesibe. Uvazavajuci znanja i ugled japanskih majstora. Vračarevic teži svom stilu rada, primerenom njegovoj konstituciji, mentalitetu i tradiciji kojoj on pripada. Rad sa vojnim i policijskim jedinicama tokom 70-ih godina podstakao ga je da počne da usavršava praktični, upotrebni aspekt veštine, kako bi povećao primenljivost i efikasnost tehnika u realnim situacijama.

Drugi boravak u Tokiju, 1993. god. u čuvenom Josinkanu – školi velikog majstora Gozo Siode (10. Dan), koji je potvrdio ispravnost Vračarevicevog razmisljanja. lako je radio svoj „tvrdi“ stil, na kraju boravka je doživeo izuzetne počasti – susret sa velikim Siodom koji je već bio u dubokoj starosti i dobijanje diplome koju je Sioda lično potpisao.

PROGRAMI SPECIJALNE OBUKE vojske, policije i telohranitelja,  doneli su majstoru  Vračareviću međunarodnu reputaciju. U proteklih 20-ak godina obučavao je službe obezbeđenja i telohranitelje predsednika Zimbabvea, Libije, Makedonije, Republike Srpske, Kazahstana i Slovenije. Držao je kurseve specijalnim jedinicama u nekoliko zemalja, među kojima posebno ističe rad sa ruskim „Alfama“, za koji je dobio visoki vojni orden od generala Fetisova. Od 2002. godine, majstor Vračarević je ovlašćeni instruktor IBSSA, i njen predstavnik u Srbiji i Crnoj Gori.

DEČIJE SKOLE REALNOG AIKIDOA, u kojima se sa decom uzrasta od 4 do12 godina radi po programu „Kroz igru do majstorstva“, predstavljaju posebnu oblast Vračarevićevog pedagoškog rada. Ovaj program  je prilagođen psihofizičkim sposobnostima dece i daje odlicne rezultate.

U dosadašnjoj karijeri majstor Vračarević je odrzao preko 150 seminara u zemlji i inostranstvu, a kroz klubove realnog aikidoa,  okupljene u Svetskom centru realnog aikidoa, prošlo je preko 120 000 učenika.

Majstor  Vračarević je  autor više knjiga o samoodbrani: „Aikido“  (1977.),   „Odbrana  od  noža“(1983.),   „Aikido – džudo“(1987.), „Odbrani se bez straha“ – samoodbrana za žene (1994), „Obučavao sam telohranitelje“ (1995.),  „Realni aikido“(1996.) – udžbenik na Višoj skoli za sportske trenere. Autor je video kaseta : „Od početnika do majstora“, „Odbrana od noza“, „Trenerska licenca“, „Nož, pistolj, palica“, „Kroz igru do majstorstva“.

Priznanja koja je majstor Vračarević dobio u svojoj izuzetnoj karijeri su mnogobrojna.

On  je   tehnički   direktor  Ruske   federacije   realnog   aikidoa,   član Predsedništva   Evro-azijske   kjokosinkai  federacije,   podpredsednik   Svetske federacije rukopasnog boja, počasni predsednik Vusu federacije oblasti singjang Kina, počasni član MAA -Internacionalne asocijacije borilačkih veština sa sedištem u Nemačkoj, jedan je od osnivača i predsednik Svetskog centra realnog aikidoa, koji koordinira rad klubova realnog aikidoa širom sveta. Majstor Vračarević je od 1997. godine, profesor na Visokoj školi za sportske trenere u Beogradu.

Za izuzetne rezultate u borilackim veštinama Ruska akademija nauka o Zemlji,  1998. godine,  izabrala ga je za redovnog člana. Medunarodna akademija nauka,  za rešavanje problema nacionalne bezbednosti, dodelila mu je čin pukovnika, 2001.godine.

Na  predlog Američke  asocijacije  za  borilačke   vestine – USMA, majstor Vračarević je uvršten u kuću slavnih (Martial Arts Hali of Fame) 2002.godine, kada mu je i dodeljeno zvanje Grandmaster (Veliki majstor), što je najviša titula Kuće slavnih. Ovo priznanje značilo je i priznanje njegovog stila – realnog aikidoa, koji je upisan u Internacionalnu klasifikaciju borilačkih vestina kao autentična srpska borilačka veština.

Priznajući originalnost  realnog  aikidoa, Internacionalni   savet   velikih    majstora (International Martial Arts Headfounders & Grandmasters  Council),  izabrao je 2003. godine majstora Vračarevica za svog člana i dodelio mu crni pojas  10. DAN – SOKE, najvise  zvanje   u  borilačkim   veštinama, koje nose osnivači stila. Isti savet mu je dodelio priznanje Najbolji Grandmaster 2003. godine. Majstor Vračarević je direktor Evropske kuće slavnih za borilačke veštine i sportove, sa sedištem u Beogradu.

Priznanja i diplome:

 

World Council of Sokes

World Council of Sokes

World Black Belt Regystry

World Black Belt Registry

Postavljenje za direktora Kuce slavnih

Postavljenje za direktora Kuce slavnih

Lifetime Member

Lifetime Member

International Kampfkunst Seminar

International Kampfkunst Seminar

International Kampfkunst Seminar 2009

International Kampfkunst Seminar 2009

I.B.S.S.A instructor

I.B.S.S.A instructor

Hall of Fame

Hall of Fame

Grandmaster

Grandmaster

Diploma - Eiko

Diploma – Eiko

Clanstvo u US Real aikiodu

Clanstvo u US Real aikiodu

Clanstvo u Kuci slavnih

Clanstvo u Kuci slavnih

Certificate of Honor

Certificate of Honor

Black Belt Instructor

Black Belt Instructor

Crni pojas 10ti - DAN

Crni pojas 10ti – DAN

AJJIF BUDO HEADMASTERS

AJJIF BUDO HEADMASTERS

Deseti DAN

Deseti DAN

Deveti DAN

Deveti DAN

Preuzeto sa http://www.wcra.rs/

Comments are closed.